
יש כאן את כל החומרים שמהם עושים מיתון עולמי
אודות הפרק
"האינטרסנטים", הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker דה מרקר. יום שני, היום ה-7 באפריל וזה אומר בדיוק שנה וחצי למלחמה, ובעזה יש עדיין 59 חטופים. באולפן סמי פרץ ואיתן אבריאל:
מלחמת המכסים של הנשיא טראמפ ממשיכה לגבות מחיר כבד מהמשקיעים בבורסות שצונחות גם היום. בורסת הונג קונג קרסה ב-13.5%, הבורסות באירופה הגיבו בירידות חדות ואצלנו גם ירידות - אך מתונות יותר. יתכן שהפגישה המתוכננת של ראש הממשלה בנימין נתניהו עם הנשיא מעוררת תקווה אצל המשקיעים שהמכה למשק הישראלי תרוכך ולכן התגובה מתונה יחסית. לגמרי במקרה, היום גם אמור נגיד בנק ישראל להודיע על גובה הריבית במשק וסביר להניח שהטלטלה העולמית תמנע ממנו להוריד את הריבית. על כל אלה נדבר עם אלכס ז'בז'ינסקי הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב.
הדאגה ממלחמת המכסים לא פוסחת גם על ענף ההייטק שמחזיק את הכלכלה הישראלית בשנים האחרונות. חלק גדול מהייצוא הישראלי הוא שירותי הייטק שעליהם לא יוטלו מכסים, אך יש לא מעט פעילות חומרה שעליה המכס החדש אמור לחול. הצרה הזו מתווספת לכמה מכות שחטף ההייטק מאז תחילת ההפיכה המשטרית והמלחמה, ולראשונה רואים שם בלימה במספר המועסקים וגם בירידה מהארץ או כמו שקוראים לזה בהייטקית מדוברת – רילוקיישן. לפי נתונים של רשות החדשנות, בשמונת החודשים הראשונים למלחמה עזבו את ישראל 8,300 אנשי ונשות הייטק. שחר כהן שותף מנהל בלוסיד קפיטל יספר על המגמה הזו ועל מלחמת המכסים.
ובזמן שכולנו עסוקים באירועי ענק כמו מלחמה, הפיכה משטרית ומלחמת מכסים קורים דברים בכלכלה – לא כולם טובים. אחד מהם הוא ההשתלטות של ענקית האנרגיה שברון על תעשיית הגז המקומי. החברה שולטת על 90% מעתודות הגז של ישראל ולכן דנים במשרדי הממשלה על האפשרות לחייב אותה למכור את מאגר תמר כדי לצמצם ריכוזיות ולהגדיל את התחרות. אולם שברון מפעילה לחצים כבדים וזה עשוי למנוע את פירוק המונופול. עידן בנימין כתב האנרגיה יהיה איתנו בעניין הזה.
See omnystudio.com/listener for privacy information.